foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

Нове снаге у колективу, извор свежих идеја и креативности

Нова лица у наставном  кадру наше школе утичу  да се промени атмосфера у комуникацији међу колегама. Постоји потреба да се нови прихвате, да им почетак рада буде што пријатнији, да осете да имају ослонац и подршку. Тако прихваћени, одмах  дају најбоље од себе.
У ИО Биоска, потпуни преокрет у библиотеци направила је колегиница Марија Буквић, професор српског језика. Ненаметљиво и уз благи осмех, укључила је заинтересване колеге и ученике да библиотеку учине пријатним кутком, који ће радо посетити да  би изабрали књигу за лектиру или по свом укусу.
За то време у матичној школи и у ИО Мокра Гора, колегиница Сузана Јездић, професор разредне наставе, као наставник музичке културе поставља озбиљне темеље не само знања теорије музике, већ и давно заборављених манира приликом посете музичким догађајима.
Након што су ученици  показали  завидно  знање из области опере, колегиница је направила симулацију посете опери. Ученици су се обукли према кодексу облачења за ово музичко-сценско дело. Места за седење су аранжирана као у опери или позоришту, а ученицима је пре почетка приказивања, поделила либрето. Праћена је опера Кармен, Жоржа Бизеа, а досптупном за гледање ју је учинио Интернет, односно канал Ју тјуб.
Током гледања опере, ученици су поштовали правила понашања, наградивши  извођаче аплаузом, што је у опери дозвољено, посебно за време арија, за разлику од концерата уметничке музике, где  је аплауз између ставова композиције, показатељ непознавања музичког бонтона.
Као крајњи продукт овако организованог часа су задовољни ученици, који ће свакако поред трајно стеченог знања, умети да покажу и одговарајуће манире, ако се укаже прилика да  оду у Мадленианум или Српско  народно позориште и препусте се чарима   опере уживо.
А наставница ће, видевши своје ученике мотивисаним, и сама бити подстакнута да истражи још начина да их  заинтересује  за уметничку музику. Како су мали матуранти у питању, могуће је и да их охрабри да изаберу соло певање, касније академију   и неко од њих постане првак опере.
На фотографијама су ученици 8.разреда матичне школе са својом наставницом Сузаном.

ЛИНК СА СЛИКАМА

Copyright 2022  ОШ " БОГОСАВ ЈАНКОВИЋ" КРЕМНА