foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

О ШКОЛИ

МАТИЧНА ШКОЛА КРЕМНА

ИСТОРИЈАТ

Основна школа „Богосав Јанковић” у Крeмнима, налази се на територији града Ужица, основана је 1887. године.
Председник Општинског одбора у Кремнима, Обрен Тарабић, заједно са Танасијем Спасићем и Обреном Чулићем, 1881. године покренуо је иницијативу да се у селу изгради школа. Окружно начелство у Ужицу дало је сагласност, а Министарство просвете одобрило изградњу. Због разних разлога са изградњом школе није се почело одмах. Општински одбор је 1886. године предложио Министарству просвете да се школа привремено отвори у згради новоизграђене Општинске суднице. За ту идеју одобрење Министарства добили су 1887. године. Школа је почела са радом школске 1887/88. године и први учитељ био је Ристо Јањушевић.
Креманци су тек 1932. године добили нову школску зграду у којој се настава одвијала све до 1957. године, када је изграђена нова. У овим зградама се и данас изводи настава и оне захватају површину од око 1.500m². Школа од 1965. године носи име првоборца из овог села Богосава Јанковића (1921—1943), који је био борац Друге пролетерске ударне бригаде, а погинуо је у бици на Сутјесци.
Основна школа у Мокрој Гори основана је 1872.године, на захтев становника Мокре Горе и Семегњева. Била намењена деци из Мокре Горе, Семегњева, Велетова, Вардишта, Бијелих Брда и Штрбаца, која су до тог преиода морала пешачити по 10 сати до школа у Ужицу или Мачкату. Прва зграда школе налазила се поред старог карантина у Мокрој Гори, међутим спалили су је Турци током ослободилачких ратова 1876-78.године. Од тада настава се одвијала у згради која је изграђена 1884.године. Током Првог и Другог светског у школи се није одвијала настава. Наставила је са радом 1945.године као четворогодишња, а 1951.године постала је осмогодишња. Школа у Мокрој Гори је од 1956.године све до припајања школи у Кремнима носила име Саве Керковића, партизанског борца током Другог светског рата. Нова школска зграда у којој је смештено издвојено одељење у Мокгој Гори саграђена је 1964.године. Школа у Биосци основана је 1881.године.

 

ШКОЛА ДАНАС
Основну школу „Богосав Јанковић“ Кремна похађа укупно 84 ученика, од тога је 76 ученикa од 1. до 8. разреда распоређених у 15 одељења, и једна група од 10 полазника припремног предшколског програма (8 у матичној школи и 2 у ИО Биоска при комбинованом одељењу). У матичној школи има 22 ученика од 1. до 8. разреда, у ИО Мокра Гора 26 ученика од 1. до 8. разреда, у ИО Биоска 26 ученика од 1. до 8. разреда, у ИО Кесеровина ове школске године нема ученика, док одељења Врутци, Шарган Витаси и Котроман не раде годинама уназад.
У школи се изводе све предвиђене наставне и ваннаставне активности према Годишњем плану рада.
Школа се налази у брдско-планинском подручју где су куће разуђене, а ученици углавном пешаче до школе или користе градски и сопствени превоз.
 

МАТИЧНА ШКОЛА КРЕМНА

ЛИНК СА СЛИКАМА

ЛИНК СА СЛИКАМА

ЛИНК СА СЛИКАМА

 

ИО МОКРА ГОРА

ЛИНК СА СЛИКАМА

ИО БИОСКА

ЛИНК СА СЛИКАМА

ЛИНК СА СЛИКАМА

ИО КЕСЕРОВИНА

ЛИНК СА СЛИКАМА

 

Copyright 2024  ОШ " БОГОСАВ ЈАНКОВИЋ" КРЕМНА